Història de Can Batllori

L’Ateneu de Cultura Popular porta el nom de com era coneguda una masia documentada el segle XVIII,  la masia Mas Galceran, tot i que després és coneguda amb el nom de Can Batllori, possiblement el nom d’algun dels masovers cap a inicis o mitjans del segle XIX.

L’any 1959, els terrenys on es situa Can Batllori van ser urbanitzats a partir d’un pla urbanístic impulsat per l’empresa Llorell SA.(1) Pocs anys després, en el ple municipal del 4 de novembre de 1965, es comunicaven les gestions fetes per l’alcalde per l’adquisició dels terrenys de l’anomenat Club Can Batllori pertanyents a la finca Llorell SA i que estaven situats dins del projecte d’urbanització de l’indret de Can Batllori. En el mateix ple, l’alcalde ja informava de l’ús futur que proposava a aquells terrenys com a instal·lacions culturals i de guarderia infantil. El Club Can Batllori se situava dins l’espai de l’antic mas, el qual segurament ja estava molt modificat o parcialment enderrocat a inicis d’aquella dècada del 1960.(2)

El Club Can Batllori, podria haver entrat en funcionament, cap a inicis dels anys seixanta, encara com a seu social del nou barri de can Batllori, propietat de la societat immobiliària LLORELL, SA. L’any 1962, en el programa de Festa Major, surt referenciat en un mapa, com a lloc de trobada, durant l’acte de col·locació de la primera pedra de la futura parròquia de Santa Maria de Sales.

                                             1

 

 

Porta d’accés a  can Botllori, en el moment en què era seu del Club de Beisbol Viladecans.

Fotografia d’Antoni Pastor Pérez

AMVA, Fons Ajuntament de Viladecans

 

L’escriptura definitiva de compravenda, entre Llorell SA i l’ajuntament, es va signar el 13 d’abril de 1966. En ella s’hi pot llegir informació sobre els edificis que van existir en l’indret: (…)parte de viña, parte campo, con algunos olivos y árboles frutales comprendidas en una casa que se halla en el centro de la misma que consta de un piso y desván, un corral a la izquierda, y un lagar detrás, y otra casa muy próxima a la descrita, compuesta de bajos y dos pisos, bodega con lagar, conteniendo dichos bajos una prensa para estrujar uva, una báscula i una instalación o gasómetro para producción de acetileno, de cuales dependencias no existen en la actualidad, el lagar, la báscula, prensa y gasómetro. (…) Sobre la descrita finca utilizando materiales propios Llorell SA ha construido un edifico {el Club Can Batllori} de 244 m2, a cuyo efecto formula la correspondiente declaración de obre nueva {de} planta baja, compuesto de vestíbulo de acceso, bar, cocina, Servicios, lavabos, y un patio o jardin pavimentado (…)”. En dita escriptura també consta que la masia i les seves terres circumdants s’havien venut, el 24 d’octubre de 1958, de mans dels germans Magí i Ramon Mestres Serra, cap a la societat Llorell.(3)

A partir de 1966, l’antic espai del mas fou utilitzat com a sala de festes i recepcions de l’ajuntament. Als programes de festa major dels anys setanta i vuitanta sembla que no concentrés gaires actes, només, cal destacar que des de 1983 i 1987, fou la seu social del Club Beisbol Viladecans.

L’any 1990, l’ajuntament planeja la construcció d’un alberg que es va inaugurar, finalment, el 29 d’octubre de 1994. (4)

Durant l’any 2010, l’edifici es remodelà i al Gener del  2011 es convertí en la seu de l’Ateneu de Cultura Popular Can Batllori de Viladecans.(5)

  1. AMVA, Projecte d’urbanització instat per l’empresa Llorell SA, per a urbanitzar els terrenys de Can Batllori,1959
  2. AMVA, Acord de Ple Municipal del 4 de novembre de 1965.
  3. AMVA, expedient relatiu a l’adquisició del Club Can Batllori i la finca annexa per a equipament esportiu i cultural, atorgada per la Compañia Mercantil Llorell SA, a favor de l’ajuntament de Viladecans, 13 d’abril de 1966.
  4. AMVA-B, revista de Viladecans, 29 d’octubre de 1994.
  5. AMVA-B, revista de Viladecans, setembre de 2009

 

2

Construcció de l’Alberg Can Batllori, 1990-1991.

Fotografia d’Antoni Pastor Pérez

AMVA, Fons Ajuntament de Viladecans

3 (4)

 

Inauguració de l’equipament de l’alberg Can Batllori, per l’alcalde Jaume Montfort i amb presència de la ministra Cristina Alberdi

Fotografia d’Antoni Pastor Pérez

AMVA, Fons Ajuntament de Viladecans

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s